Ilves Salibandyn historia

Hannelius toi salibandyn

Tampereen salibandypiireissä tapahtui merkittäviä asioita keväällä 1995, kun Ilveksen johtohenkilöt vakuuttuivat kymmenen vuoden ikään ehtineen salibandyn suosiosta. SM-sarjaa pelaavan Turbon Pallon Päävalmentaja Erkki Halme oli alkuvuodesta suostutellut Ilveksen johtokunnan jäsenen Harry Hanneliuksen seuraamaan salibandyharjoituksia Finlaysonin alueella sijaitsevaan City-Pelikaaniin.

Hannelius innostui lajista ja ryhtyi toimiin saadakseen muutkin johtokunnan jäsenet lajin taakse. Keväällä tapahtui ratkaiseva käänne, kun Hannelius oli seuraamassa salibandyliigan play off –ottelua. Sattumalta vieressä istui vannoutunut kiekkomies, pitkäaikainen Ilveksen juniorivalmentaja Tauno Niemi. – Kysyin Niemen mielipidettä lajista ja vastaus oli, että kylähän tää ny.

Se riitti. Hannelius kääri hihansa ja ryhtyi tositoimiin uuden lajin saamiseksi Ilves-leiriin. Aluksi tarkoitus oli aloittaa Ilves-salibandy maltillisesti perustamalla joukkueita vain muutamiin ikäluokkiin. Turbon pallo, jonka edustusjoukkue pelasi SM-sarjaa, otti kuitenkin yhteyttä Hanneliukseen ja esitti Erkki Halmeen suulla ehdotuksen, josta ei voinut kieltäytyä: Turbon toiminta ja kaikki pelaajat siirtyisivät Ilveksen alaisuuteen.

Ilveksen johtokunta hyväksyi suunnitelman ja toukokuussa 1995 solmittiin sopimus Turbon Pallon muuttamiseksi Ilves ry Salibandyksi.

Suomen Salibandyliiton hyväksyntä asialle saatiin elokuussa. Näin 75 Turbon Pallon pelaajaa siirtyi Ilvekseen. Turbon Palloon jäi ainoastaan ikämiesjoukkue. SM-liigajoukkue, naisten ykkösdivisioonajoukkue sekä poikien C- ja D-juniorit vaihtoivat Ilveksen edustusasuun.

Ilveksen salibandytoiminta pyörähti kunnolla käyntiin syksyllä 1995, kun ilmoittautumiset ja toiminta alkoivat. Ilveksen salibandyn ensimmäiseksi puheenjohtajaksi itseoikeutetusti valittu Harry Hannelius muistelee salibandyn ensiaskelia Ilveksessä: - Aloittaminen oli helppoa, kun ilmoittautujia oli jonoksi asti ensimmäisenä ja toisena vuotena. Ongelmana oli saada valmentajia ja varsinkin joukkueiden toimihenkilöitä. Olin kaksi ensimmäistä vuotta kaikkien 16 joukkueen joukkueenjohtajana ja välillä myös valmentajana. Pikkuhiljaa saatiin hyviä aktiivisia vanhempia mukaan ja homma alkoi luistaa.

Ilveksen ensimmäisellä salibandykaudella 1995-96 Ilves-logo rintapielessä pelasi kaikkiaan 222 pelaajaa. Seuraavana vuonna Ilvesläisiä oli jo 360 peluria 16 joukkueessa. Ilveksestä tuli näin kertarysäyksellä yksi Suomen suurimmista salibandyseuroista.

 

Lähde: Wacklin, Matti. 2004. Sydämenasiana Ilves. Ilves ry